Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και αυστηρών εγκλεισμών και κανόνων, το τοπίο της αγοράς άλλαξε. Οι ανάγκες των πελατών διαφοροποιήθηκαν και ο ανταγωνισμός έγινε εκθετικά μεγαλύτερος. Πως; Φυσικά με την ανάπτυξη της online πώλησης αγαθών και υπηρεσιών..
Τώρα όσο ποτέ, είναι απαραίτητη η παρουσία στο χώρο του διαδικτύου κάθε επιχείρησης, με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας της και της ανάπτυξης των πωλήσεων της.
Το e-shop είναι η επέκταση κάθε εταιρείας και είναι τόσο σημαντικό όσο και το φυσικό της κατάστημα! Οι δυνατότητες του φυσικά είναι πολύ πιο μεγάλες από αυτές που ξέρουμε μέχρι τώρα!
Ας δούμε όμως τι πρέπει να έχει πρεοτοιμάσει ο επαγγελματίας κατά την έναρξη της συνεργασίας του με τον developer, πριν τη δημιουργία του ηλεκτρονικού του καταστήματος.
- Φορολογικά στοιχεία, λογότυπο και κείμενα για την επιχείρηση
- Σε ποιες χώρες θα γίνεται πώληση προϊόντων
- Σωστή κατηγοριοποίηση των προϊόντων
- Φωτογραφικό υλικό και περιγραφές των προϊόντων
- Τράπεζα με την οποία θα γίνει η συνεργασία για την υλοποίηση πληρωμών με κάρτα
- Πρόσθετοι τρόποι πληρωμής θα χρησιμοποιηθούν (πχ. PayPal, Klarna)
- Εταιρεία μεταφορών/courier με την οποία θα συνεργαστούμε
Ας αναλύουμε όλα τα παραπάνω, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε και τι να περιμένουμε.

Στοιχεία Επιχείρησης – Υλικό Branding
Πολύ πριν την ιδέα και τα εικαστικά, θα πρέπει να έχουμε στη διάθεση μας τα έγκυρα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης, λογότυπο σε επεξεργάσιμη μορφή και κείμενα που περιγράφουν τη δραστηριότητα, τα προϊόντα και την ιστορία της επιχείρησης.
Χώρες στις οποίες θα απευθύνεται το e-shop
Θα πρέπει να ξέρουμε για ποιες αγορές/χώρες θα είναι διαθέσιμη η πώληση των προϊόντων. Γνωρίζοντας τις χώρες, θα αποφασιστούν και οι γλώσσες στις οποίες θα πρέπει να είναι μεταφρασμένο το ηλεκτρονικό κατάστημα. Επίσης, οι αποστολές προϊόντων σε άλλες χώρες διαφοροποιούν τον τρόπο υπολογισμού των εξόδων αποστολής. Με διαφορετικό τρόπο τιμολογείται η αποστολή προϊόντων εντός Ελλάδος, με άλλον τρόπο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαφορετικά σε τρίτες χώρες.
Κατηγοριοποίηση προϊόντων
Γνωρίζοντας τα προϊόντα που θα καταχωρηθούν στο e-shop, θα πρέπει να οργανωθεί και η σωστή κατηγοριοποίησή τους. Η εμπορεύσιμη ύλη μπορεί να χωριστεί σε μεγάλες κατηγορίες και σε υποκατηγορίες. Ετσι αν για παράδειγμα εμπορευόμαστε παπούτσια, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κύριες κατηγορίες: ανδρικά, γυναικεία και παιδικά. Υποκατηγορίες μπορούν να είναι τα μποτάκια, οι γόβες, τα αθλητικά κοκ. Λεπτομέρειες όπως μέγεθος, χρώμα, ποιότητα κοκ συγκαταλέγονται σε μια άλλη λίστα που ονομάζεται “ιδιότητες” και είναι στοιχεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν φίλτρα μέσα στις κατηγορίες, ώστε ο επισκέπτης του ηλεκτρονικού καταστήματος να μπορεί να εντοπίσει εύκολα αυτό που αναζητά.
Φωτογραφίες και περιγραφές προϊόντων
Μαζί με τις κατηγορίες των προϊόντων πρέπει να έχουμε φροντίσει να τα έχουμε φωτογραφίσει φωτεινά, καθαρά και επαγγελματικά. Οι σωστές φωτογραφίες θα καθρεφτίσουν τον επαγγελματισμό μας και το επίπεδο της επιχείρησης μας. Πρέπει επίσης να έχουμε συγκεντρώσει και τις απαραίτητες περιγραφές των προϊόντων.
Συνεργαζόμενη τράπεζα για την υλοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών
Μια ακόμα σημαντική προεργασία είναι η επικοινωνία με τις τράπεζες. Πρέπει να επιλεχθεί με ποια τράπεζα θα γίνει η συνεργασία για την υλοποίηση της δυνατότητας πληρωμής με κάρτα. Κάθε τράπεζα έχει διαφορετικές προμήθειες/χρεώσεις και δυνατότητες. Υπάρχουν προμήθειες ανά συναλλαγή που πραγματοποιείται, που από τράπεζα σε τράπεζα ποικίλει. Επίσης κάποιες τράπεζες ίσως να χρεώνουν και τη χρήση της υπηρεσίας (συνήθως πρόκειται για μια ετήσια χρέωση). Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της τράπεζας είναι και η δυνατότητα άτοκων δόσεων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.
Πρόσθετοι τρόποι πληρωμής
Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, όσο πιο πολλές δυνατότητες δώσουμε στον επισκέπτη μας για να εξοφλήσει την αγορά του, τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητες ολοκλήρωσης της αγοράς. Πλέον υπάρχουν διάφοροι τρόποι πληρωμής.
Κάποιοι από αυτούς προσθέτουν και ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας, αφού δεν υποχρεώνουν τον επισκέπτη να εισάγουν τα στοιχεία της κάρτας τους στους διάφορους ιστότοπους. Μία τέτοια υπηρεσία είναι η PayPal. Επίσης παρέχει και κάποιες εγγυήσεις στον πελάτη της σχετικά με τις αγορές του. Αυτό έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στην χρήση αποκλειστικά αυτού του τρόπου προκειμένου να κάνει οποιαδήποτε αγορά on line. Φυσικά έχει και εδώ προμήθειες, κανόνες και συμβάσεις με τις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσετε αν θέλετε να ξεκινήσετε συνεργασία.
Μια νέα υπηρεσία που έχει κάνει την είσοδό της στην αγορά είναι η Klarna. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο τρόπου πληρωμής, το οποίο υποστηρίζει 3 άτοκες δόσεις χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Μία ακόμα διευκόλυνση προς τον πελάτη προκειμένου να ολοκληρώσει την αγορά του.
Ένας ακόμα τρόπος πληρωμής, που εμπλέκεται με την μεταφορά των παραγγελιών, είναι η αντικαταβολή. Την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, την αναλαμβάνει η εταιρεία μεταφορών με την οποία θα συνεργαστείτε. Οπότε θα πρέπει να μελετήσετε τις χρεώσεις, τον χρόνο εκκαθάρισης καθώς και τους υπόλοιπους όρους συνεργασίας.
Συνεργαζόμενη εταιρεία μεταφορών
Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του eshop είναι ο υπολογισμός μεταφορικών εξόδων. Είναι απαραίτητο να ξέρουμε με ποια εταιρεία θα συνεργαστούμε για τη μεταφορά των προϊόντων μας.
Ανάλογα με τις χωρές στις οποίες θα πουλάμε τα προϊόντα μας, δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο μία εταιρεία, αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετική εταιρεία για αποστολές εσωτερικού, διαφορετική για αποστολές εξωτερικού ή ακόμα και διαφορετική εταιρεία για μια μόνο συγκεκριμένη χώρα. Όλα εξαρτώνται από τον τιμοκατάλογο της κάθε εταιρείας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να βρούμε τη χρυσή τομή και με ποια ή ποιες εταιρείες θα συνεργαστούμε.
Με τους τιμοκαταλόγους διαθέσιμους, μπορεί να σχεδιαστεί ο τρόπος υπολογισμού των εξόδων αποστολής, όπως επίσης και το στρατηγικό όριο παραγγελίας το οποίο θα οδηγεί σε δωρεάν αποστολή. Θα πρέπει να βρεθεί τη χρυσή τομή στο ύψος του ποσού αγοράς, με το οποίο μπορεί να γίνει η απορρόφηση του κόστους μεταφοράς.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι αρκέτες οι περιπτώσεις της εγκατάλειψης του καλαθιού ακριβώς πριν την ολοκλήρωση της παραγγελίας, γιατί ο πελάτης θεώρει το κόστος μεταφορικών και αντικαταβολής “ασύμφορο” έξτρα έξοδο.
Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα παραπάνω στοιχεία, είμαστε έτοιμοι να επικοινωνήσουμε με τον developer και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού και των λειτουργίας.