Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σήμερα, που διατηρούν έναν διαδικτυακό χώρο, χρησιμοποιούν CMS (Content Management Systems) με το οποίο έχουν διαχείριση περιεχομένου τόσο εύκολη που δεν χρειάζεται καν, να αγγίξουν οποιαδήποτε μορφή κώδικα.
Τρεις είναι οι ηγέτες του τομέα αυτού. Και οι τρεις, παρέχουν πληθώρα επιλογών μορφοποίησης, ευκολία στη διαχείριση για τον χρήστη και υψηλή ασφάλεια. Επίσης, μπορείς να τα έχεις και δωρεάν! Το να κάνεις την σωστή επιλογή, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο μιας και οι τρεις υπερτερούν και μειονεκτούν, σε διαφορετικά σημεία.
Με μια γρήγορη ματιά:
- WordPress – Η καλύτερη επιλογή για νέους στο χώρο. Ιδανικό για μεσαίου μεγέθους site (θέμα όγκου δεδομένων) και μικρά καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου.
- Joomla – Εξαιρετικό για site που ασχολούνται κατά κόρον με το ηλεκτρονικό εμπόριο, ή έχουν μεγάλο όγκο δεδομένων. Απαιτεί όμως εξοικείωση και γνώσεις σε τεχνικό επίπεδο.
- Drupal – Το πιο δύσκολο από όλα, αλλά το πιο ισχυρό. Πρέπει σίγουρα να γνωρίζεις κώδικα και όχι μόνο HTML ή CSS.
WordPress
Πρόκειται για το πλέον διαδεδομένο περιβάλλον διαχείρισης. Με έναρξη τους φανατικούς bloggers, με τους οποίους ξεκίνησε να γίνεται γνωστό, το WordPress κατάφερε σήμερα, να ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια websites!
Θέλετε να μάθετε γιατί;
- Εύκολο στην εγκατάσταση – Πολλές εταιρίες hosting παρέχουν άμεσα, αυτόματα installs. Που σημαίνει, ότι μπορείς να αγοράσεις ένα ολοκαίνουργιο site σε λιγότερο από 5 λεπτά.
- Είναι εύκολο στις προσαρμογές – Εδώ θα βρείτε τα περισσότερα plugins, θέματα και άλλες δυνατότητες από ότι σε οποιοδήποτε άλλο CMS.
- Είναι και δωρεάν! Υπάρχουν στη διάθεση σας αμέτρητα Plugins και θέματα, που μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει δημιουργώντας το δικό του site. Είναι το ιδανικό περιβάλλον για όποιον δεν γνωρίζει κώδικα και σχεδιασμό, γιατί μπορεί με χαμηλό κόστος, να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό τόπο.
- Αν χρειάζεσαι βοήθεια ή έχεις απορίες σχετικά με το site σου, δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τους χιλιάδες χρήστες και να επισκεφτείς το forum υποστήριξης. Εκεί θα βρείς πολλές συμβουλές, tips, απαντήσεις σε ερωτήματα και πολλά άλλα, εντελώς δωρεάν.
Το wordpress είναι όντως πολύ εύκολο στη χρήση και κατέχει την πρωτιά στην προτίμηση των νέων χρηστών. Έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά φυσικά έχει τα μειονεκτήματα του. Αν δεν πολύ γνωρίζεις προγραμματισμό για να επέμβεις στην βάση του site σου, δυστυχώς δεν θα μπορέσεις να πετύχεις μεγάλες οπτικές διαφοροποιήσεις και καινοτομίες. Για κάποιον όμως που δεν γνωρίζει πολλά, εξακολουθεί να είναι το ιδανικότερο CMS.
Drupal
Είναι το 2ο σε δημοτικότητα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, ανεξαρτήτου μεγέθους και χρήσης σελίδας. Ας δούμε συνοπτικά, τι το κάνει δυνατό.
- Τεχνικά εξελιγμένο – Είναι το πιο εξελιγμένο από τα 3 CMS. Είναι ιδανικό για developers και γενικότερα για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα άδυτα ενός site, αφιερώνοντας πολλές ώρες στον προγραμματισμό του.
- Βελτιωμένη απόδοση – Οι σελίδες του Drupal φορτώνονται πιο γρήγορα, και έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην προσαρμογή τους. Ένας λόγος είναι ότι είναι less resource – intensive. Παρόλα αυτά, όπως σε όλα τα διαχειριστικά προγράμματα, αν φορτώσεις το site σου με πολλά plugins, ακατάλληλες φωτογραφίες κ.ο.κ. θα του περιορίσεις αυτά του τα προτερήματα.
- Εύκολο στην μορφοποίηση – Διαθέτει πολλά θέματα, plugins και άλλες επιλογές για να διαλέξεις! Μπορείς επίσης να αλλάξεις δεδομένα από την βάση, κάτι που αρέσει σε developers που θέλουν να κάνουν ριζικές αλλαγές.
- Είναι Δωρεάν – Μπορείς να κατεβάσεις το Drupal δωρεάν και να το εγκαταστήσεις στον δικό σου server.
Αν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με το Drupal, θα πρέπει να ξέρεις HTML, PHP και άλλες προγραμματιστικές γλώσσες. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις αρκετά και σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αν τώρα το site σου, εμφανίσει κινητικότητα, θα πρέπει να προσλάβεις τεχνικό για να είσαι σίγουρος ότι όλα κυλούν ομαλά. Κάτι που είναι λιγάκι ακριβό, μιας και δεν είναι πολλοί οι τεχνικοί που γνωρίζουν καλά το Drupal. Τέλος, δεν μπορείς να έχεις μια ιστοσελίδα φιλοξενούμενη από το Drupal το ίδιο. Αυτό σημαίνει extra χρεώσεις για το domain σου, αλλά και το ότι θα πρέπει να έχεις λύσει το θέμα του hosting πριν ξεκινήσεις να χτίζεις οτιδήποτε.
Joomla
Πρόκειται για την μέση λύση. Είναι αρκετά δυνατό για να υποστηρίξει διαφόρων ειδών site και δεν χρειάζεται την εξειδίκευση που απαιτεί το Drupal. Και σε αυτό, θα βρεις plugins και θέματα σε μεγάλη ποικιλία και με μεγάλη ευκολία.
Ας δούμε γιατί θα μπορούσε το Joomla να είναι ιδανικό για εσένα
- Κοινωνικά Δίκτυα – Η συνεργασία των μέσων κοινωνικών δικτύων με το CMS, καθιστούν την διαδικασία ανάρτησης και επικοινωνίας εύκολη και γρήγορη. Αυτός είναι και ένας λόγος που το κάνει να υπερτερεί έναντι των άλλων δύο.
- Εμπορικά Site – Με αυτό το σύστημα διαχείρισης μπορείς να δημιουργήσεις ένα on line κατάστημα, εύκολα και αποδοτικά. Σίγουρα μπορείς να φτιάξεις εμπορικού χαρακτήρα site και στα άλλα δύο συστήματα, αλλά θα χρειαστείς περισσότερες γνώσεις, ώρα και ειδικές μετατροπές.
- Δεν είναι πολύ τεχνικό – Τι σημαίνει αυτό? Το Joomla βρήκε την ενδιάμεση κατάσταση. Την ευκολία του WordPress στην διαχείριση από τον χρήστη και τις δυνατότητες του Drupal. Τα καλά λοιπόν νέα είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να στήσει και να διαχειριστεί ένα site Joomla, χωρίς να χρειάζεται τεχνική υποστήριξη.
- Πύλη Βοηθείας – To Joomla διαθέτει portal στο οποίο μπορείτε να βρείτε ερωτήσεις, απορίες, λύσεις και προτάσεις ακόμα και τεχνικές συμβουλές. Δεν έχει το εύρος του WordPress Community αλλά είναι σίγουρα πιο εποικοδομητικό και οικονομικό από το Drupal.
- Δωρεάν – Ακόμα ένα CMS που διατίθεται δωρεάν, αλλά και εδώ χρειάζεται να πληρώσεις το hosting σου, για να ξεκινήσεις το στήσιμο του τόπου σου.
To Joomla κατάφερε να συνδυάσει την ευελιξία και τη δύναμη του Drupal, διατηρώντας την ευκολία και την φιλική προς τον διαχειριστή συμπεριφορά του WordPress.
Και τώρα, ποιο;
Και τα τρία προγράμματα είναι εξαιρετικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Άλλα το δικό σου, μοναδικό σενάριο, έχει τις δικές του απαιτήσεις και ανάγκες. Βάση αυτών θα πρέπει να αναλογιστείς ποιο από τα τρία προγράμματα είναι το κατάλληλο και ποιο ταιριάζει στα δεδομένα σου.
Και τα τρία θα τα βρεις δωρεάν. Και τα τρία διαθέτουν υλικό στο διαδίκτυο για να διαφοροποιήσεις το αποτέλεσμα σου. Τέλος, όλα σου παρέχουν τεχνική υποστήριξη και συμβουλές. Από εσένα εξαρτάται πια, ποιο δρόμο θα διαλέξεις για να κάνεις την δουλεία σου!